Connect with us

Sports

De (tennis)bagels van Iga Swiatek: hoe de nummer 1 van de WTA-wereld haar 6-0 sets bakt

blogaid.org

Published

on

The Athletic

Dit artikel maakt deel uit van de lancering van uitgebreide tennisverslaggeving op The Athletic, die verder gaat dan de basislijn en je de grootste verhalen op en buiten het veld brengt. Om de tennisvertical te volgen, klik hier.


Tijdens het tennissen is het een vernedering om ‘bagelled’ te worden.

Als je geen enkele game wint, duidt dit op een mismatch: een van de spelers is uit de put of heeft een vreselijke dag op het veld.

Bagels – omdat sets die eindigen op 6-0 bekend zijn, omdat de nul op één lijkt – worden vooral als een schande gezien omdat ze zo zeldzaam zijn. Bij twaalf procent van de WTA Tour-wedstrijden in 2023 zat een bagel inbegrepen, blijkt uit gegevens van Opta.

In slechts vijf jaar op tournee heeft wereldkampioen Iga Swiatek deze orthodoxie echter doorbroken.

In 2023 won Swiatek in 29 procent van haar wedstrijden een bagelset. Dat is bijna één op de drie. Haar totaal van 23 bagels voor het jaar was 15 hoger dan dat van de spelers met de tweede meeste op de damestour – Coco Gauff en Jessica Pegula, beiden met acht. Exclusief de wedstrijden waarin Swiatek speelde, was het gemiddelde voor de WTA Tour vorig jaar volgens Opta slechts 11,4 procent van de wedstrijden een bagelset.

Voor Swiateks WTA-carrière als geheel bestond gemiddeld 40,6 procent van haar wedstrijden uit een 6-0 set of een 6-1.


Swiatek is meedogenloos in het overreden van tegenstanders (Dan Istitene/Getty Images)

Dat is een bagel of broodstengel in bijna de helft van haar tourwedstrijden – je begrijpt waarom de term ‘Iga’s Bakery’ in het tennisjargon is terechtgekomen.

Op weg naar de naderende French Open, waar Swiatek drievoudig kampioen is en winnaar van de afgelopen twee toernooien, vertoont ze geen tekenen van vertraging. In 2024 heeft Swiatek de meeste bagelsets (acht) gewonnen van iedereen op de WTA Tour, vóór Gauff (zeven) en Aryna Sabalenka (vijf).

In haar laatste twee evenementen – het winnen van de titel in Madrid en ook in Rome – heeft Swiatek drie bagelsets uitgedeeld. En als De Atletiek toonde vorige maand haar aantal bagels per week, terwijl nummer 1 van de wereld het opneemt tegen de groten – alleen verbeterd door 18-voudig Grand Slam-kampioen Chris Evert.

Maar hoe doet ze dat? Op basis van gegevens van Hawk-Eye en gesproken met de spelers die haar elke week moeten ontmoeten, waaronder wereldkampioen nr. 3 Gauff, wereldkampioen nummer 4 en Wimbledon Elena Rybakina, en Grand Slam-winnaars, waaronder Victoria Azarenka en Marketa Vondrousova, zijn hier de belangrijkste ingrediënten bij Iga’s bakkerij.

ga dieper

GA DIEPER

Iga Swiatek’s 100 weken als nummer 1 van de wereld: The streak, the slams, the bagels


Om regelmatig bagelsets te winnen, moet je op alle gebieden solide zijn, vooral als je goed genoeg terugkomt, zodat elk spel gaat over wie de betere tennisser is, en niet de betere serveerder.

Swiatek is hier een meester in, en daarom is ze zo goed in wegrennen met sets.

“Ze heeft geen gaten in haar spel”, zegt Daria Kasatkina, nummer 11 van de wereld, die de laatste vijf keer dat ze tegen Swiatek speelde, in twee sets heeft verloren. Deze omvatten een 6-3, 6-0 nederlaag in Doha, Qatar twee jaar geleden.

“Bij tennis in het algemeen is dat heel belangrijk. Ze komt heel goed terug, en hoewel ze soms wat problemen kan hebben bij het serveren, is ze over het algemeen in alle opzichten erg stabiel. Ze kan heel snel overschakelen van verdediging naar aanval. Dus voor mij is dit een van haar wapens. En mentaal is ze heel sterk.”


Swiatek heeft 21 titels op 22-jarige leeftijd, waaronder vier Grand Slams (Michael Owens/Getty Images)

Vondrousova, de nummer 6 van de wereld en regerend Wimbledon-kampioen, heeft drie keer tegen Swiatek gespeeld en moet nog een set winnen, met een bagel en twee soepstengels. ‘Als ze in brand staat, kun je niet veel doen. Ze heeft geen slechtere kant om te raken,’ zegt Vondrousova.

Na ruim 100 weken de nummer 1 van de wereld te zijn geweest, is het basisniveau van Swiatek duidelijk uitstekend – zelfs in sets wint ze niet van liefde of één. Maar is er iets dat ze vooral anders doet als ze ermee wegloopt?


Met behulp van Hawk-Eye-gegevens, De Atletiek heeft de gespeelde sets van Swiatek gesorteerd in bagels en de sets die 6-2 of dichterbij waren.

In haar bagelsets produceert Swiatek meer niet-geretourneerde porties: 31 procent vergeleken met 27 procent. Haar servicegames worden daardoor gemiddeld 17 seconden sneller; haar returngames versnellen ondertussen met 16 seconden.

Dit ondersteunt wat de oogtest zegt. Als ik zie hoe Swiatek nog een bagel in de oven legt, voelt het alsof de zaken voor haar tegenstander snel uit de hand lopen. Dit blijkt uit de gemiddelde lengte van de retourspellen, die drie minuten en 18 seconden zijn als het spel één van een bagelset is; vier minuten en 48 seconden als het de derde game is; en drie minuten en drie seconden als het de zesde is.

Op dit punt denkt degene die Swiatek speelt schijnbaar: ‘Laat het alsjeblieft stoppen’, en is bijna blij om van het veld te gaan. Bij de zesde game van een bagelset haalt Swiatek haar rendement gemiddeld vier mijl per uur sneller dan in game één – wat een hoger niveau van agressie weerspiegelt terwijl ze naar de finish rijdt.

Over het geheel genomen komt Swiatek veel beter terug in sets die ze met 6-0 wint dan in sets die 6-2 of dichterbij zijn. Ze retourneert 88 procent van de eerste service en 92 procent van de tweede service in de eerste, vergeleken met 79 procent en 84 procent in de laatste.


Swiatek is een meester in het spelen met een hoofdrol (Clive Brunskill/Getty Images)

Ze krijgt niet alleen meer ballen in het spel, maar keert ook agressiever terug in bagelsets. Haar trefferpunt bij de eerste service ligt dichter bij de basislijn (12,2 meter van het net vergeleken met 12,4 meter) en haar afstand tot het net bij de eerste service is lager (87 cm vergeleken met 92 cm).

Op zichzelf zijn dit kleine aantallen, maar samen zorgen ze ervoor dat Swiatek het spel van haar tegenstanders wurgt.

“Vanaf de eerste bal had ik het gevoel dat haar diepgang zo goed was”, zegt wereldkampioen nummer 16 Madison Keys, die de afgelopen weken met 6-1, 6-3 verloor van Switaek in zowel Madrid als Rome, over die eerste ontmoeting. “Ze geeft je het gevoel dat je nooit je voet op het gaspedaal kunt krijgen. En dan ben jij ineens degene die achteruitrijdt vanaf de basislijn, en dat is geen scenario waarin je wilt verkeren. Je wilt niet achter de basislijn staan ​​en proberen weg te rennen.

“Ze plaatst je in een lastige positie, omdat je het gevoel hebt dat je voor iets moet gaan wat je niet wilt, en dan zit je met de draad tussen het kiezen voor iets dat dom zou kunnen zijn, maar ook het gevoel heeft dat dit het enige is wat je kunt doen. je kunt doen.”

Spelers hebben niet alleen moeite om bij haar te blijven; ze neemt lucifers van hen af.

Als Swiatek aan het rollen is, wordt ze klinischer.


Geconfronteerd worden met Swiatek op de rol kan een desoriënterende ervaring zijn (Julian Finney/Getty Images)

De breekpuntconversie stijgt naar 67,9 procent in bagelsets, van 54,7 in afsluitersets, en ze wint 31,5 procent van de geconverteerde breekpunten met een winnaar, vergeleken met 26,1 procent. Over het algemeen stijgen de winnaars van Swiatek als percentage van haar gewonnen punten in bagelsets (van 26,1 procent naar 28,9), net als de punten die worden gewonnen uit gedwongen fouten (17,2 procent naar 18,5 procent).

Zoals Keys uitlegde, komen veel van die gedwongen fouten voort uit spelers die het gevoel hebben dat ze voor meer moeten gaan dan waar ze zich echt prettig bij voelen.


Wat opvalt aan al deze datapunten is dat de uitgangspunten van Swiatek niet zoveel veranderen.

Haar gemiddelde forehandsnelheid is hetzelfde (120 km/uur), evenals haar gemiddelde backhandsnelheid (110 km/uur). De spinsnelheid is iets hoger tijdens bagelsets aan zowel de forehand (2476 tpm vergeleken met 2416) als aan de backhandzijde (1965 tpm vergeleken met 1901), maar niet veel. Haar gemiddelde nettoafstand is ook op beide vleugels vergelijkbaar.

Dit suggereert dat de sequenties waarin Swiatek door games rolt, zowel over momentum en flow als over techniek gaan. De dominantie wordt zichzelf vervullend zodra ze een paar games wint, en zij en haar tegenstander hebben allebei het gevoel dat ze weten wat er gaat gebeuren, dus het begin en einde van punten worden onvermijdelijker; wat daartussen gebeurt is minder belangrijk.

Bovendien is Swiatek geen speler die gemakkelijk toernooien binnengaat – ze behaalt vaak al vroeg grote overwinningen, die, hoewel ze in theorie tegen zwakkere tegenstanders zijn, nog steeds een boodschap naar haar rivalen sturen en haar nog onheilspellender maken als ze door een gelijkspel gaat. .


De vernieuwde service van Swiatek heeft haar nog meer een bedreiging gemaakt (Tim Clayton/Corbis via Getty Images)

Een van Swiateks voorgangers als nummer 1 van de wereld, Naomi Osaka, die met 6-4, 6-0 verloor toen de twee elkaar twee jaar geleden voor het laatst ontmoetten, zegt dat het “ongelooflijk” is hoe Swiatek punt na punt kan blijven leveren, week na week: “Het is iets dat ik eerlijk gezegd niet kan doorgronden toen ik ongeveer vijf seconden nummer 1 was.”

“Het is haar vermogen om punt voor punt te spelen, wat veel druk op haar tegenstanders legt”, zegt tweevoudig Australian Open-kampioen Azarenka, die met 6-4, 6-0 en 6-4, 6-1 heeft verloren van Swiatek tijdens hun twee meest recente bijeenkomsten. “Er zijn niet veel mensen die dit kunnen doorgronden.”

Keys, die Swiatek eerder heeft verslagen maar ook een 6-1, 6-0 nederlaag heeft geleden bovenop die recente verliezen, is het daarmee eens: “Haar intensiteit is in principe door niemand anders geëvenaard. Ze zit je op elk punt te volgen.’

Sofia Kenin, de Australian Open-kampioen van 2020 die met 6-4, 6-1 werd verslagen door Swiatek in de Franse Open-finale van dat jaar, beschrijft haar als “super intens”. Tijdens die reeks op Roland Garros vier jaar geleden won Swiatek in zes van haar zeven wedstrijden een broodstengelset.


Swiateks overwinning op Kenin was haar eerste Grand Slam-titel (Martin Bureau/AFP via Getty Images)

Deze psychologische marteling houdt niet op als ze de rechtbank verlaten.

Swiateks tegenstanders – en potentiële tegenstanders naarmate de remises zich ontvouwen – bevinden zich in een vicieuze cirkel: hoe meer bagelsets ze wint, hoe meer ze bang voor ze zijn, en hoe waarschijnlijker het wordt.

Spelers moeten actief proberen deze reputatie die ze heeft te blokkeren wanneer ze zich voorbereiden om haar te ontmoeten.

“Ik denk dat als je begint te denken: ‘Ach, misschien krijg ik een 6-0 van Iga’, je er waarschijnlijk ook een krijgt”, aldus drievoudig Grand Slam-finalist Ons Jabeur, die de meeste van het paar verloor. recente bijeenkomst 6-1, 6-2, verteld De Atletiek deze week. ‘Dat soort karma krijgen.

“Niet zo denken is het belangrijkste. Ze is zo’n geweldige speelster, maar je moet altijd aan jezelf denken en niet in die mentaliteit vervallen.”


De meedogenloosheid van Swiatek creëert een uitstraling waar haar tegenstanders soms moeite mee hebben om mee om te gaan (Sarah Stier/Getty Images)

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Haar tegenstanders hebben het al moeilijk genoeg om hun mentale toestand onder controle te houden voordat ze rekening houden met het feit dat Swiatek een meester is in het diagnosticeren ervan vanaf de andere kant van het veld, zich ervan voedt en zowel hun geest als hun lichaam in beslag neemt. Ze is een probleemoplosser bij de elite, omdat ze op school een begaafd wiskundige was; Als ze eenmaal een speler heeft bedacht, kunnen ze heel weinig meer doen.

Gauff, die tien van haar elf ontmoetingen met Swiatek heeft verloren (waaronder 6-1, 6-3 in de Franse Open-finale twee jaar geleden) en drie keer door haar is afgewezen, is het daarmee eens: ‘Als je tegen haar speelt, Je hoeft je geen zorgen te maken over de resultaten van de voorgaande wedstrijden, want elke dag is een nieuwe wedstrijd en een nieuwe kans. Ik denk dat als je haar speelt terwijl je aan haar resultaten denkt, je de wedstrijd waarschijnlijk (al) hebt verloren.

“Ik benader elke wedstrijd gewoon als een schone lei. Ik denk dat het zelfs nog belangrijker is als je tegen iemand speelt die het in het verleden goed heeft gedaan, gewoon omdat je niet wilt dat dit invloed heeft op hoe je speelt.”

Hoe moeilijk is dat om te doen?

“Voor mij is dat niet zo moeilijk”, zegt Gauff, “gewoon omdat ik het gevoel heb dat ik in het verleden, met de manier waarop mijn carrière is verlopen, al vroeg tegen veel grote namen speelde. Ik denk dat ik er gewoon aan gewend ben geraakt om de naam te scheiden van, denk ik, de wedstrijd. Voor mij is het dus niet zo moeilijk. Het is duidelijk dat het moeilijk is om Iga zelf te spelen. Maar ik denk dat dat aspect geen invloed op mij heeft als ik haar speel.

Rybakina, die een record van 4-2 heeft gewonnen tegen Swiatek, zegt dat het gaat om gefocust zijn op elk punt: “Je moet constant tegen jezelf zeggen wat je moet doen.”

Om te proberen de code te kraken, wenden we ons tot Jelena Ostapenko – de alles-of-niets Letse die een verbazingwekkende 4-0 overwinning heeft tegen Swiatek. Hoe voorkomt ze niet alleen dat ze door Swiatek wordt belaagd, maar hoe ze ook daadwerkelijk een manier vindt om haar elke keer te verslaan?

“Dat is mijn topgeheim”, antwoordt Ostapenko grijnzend. “Ik ga niets zeggen.”

Oké, maar hoe moeilijk is het om met haar samen te leven als ze op gang komt? ‘Dat is mijn geheim,’ herhaalt ze.

Tijd om de bagelsnijder weg te zetten.

En zelfs als Ostapenko haar geheimen zou onthullen, is weten wat ze moet doen om Swiatek tegen te houden één ding; Het onder druk eraf halen is iets heel anders.

Terwijl tennis dit jaar naar Parijs trekt voor de French Open, arriveert Iga’s Bakery in de viennoiserie-hoofdstad van de wereld, die zeer open is voor zaken.

(Topfoto’s: Patrick Smith; Clive Brunskill/Getty Images; ontwerp: John Bradford)