Connect with us

Sports

De vrouw achter de meest begeerde hoeden van de Kentucky Derby: ‘De hoed wordt een deel van jou’

blogaid.org

Published

on

The Athletic

Het is een frisse, zonnige ochtend eind maart, 40 dagen tot de Kentucky Derby.

Ik ben in een kleine studio in het centrum van Manhattan, in een showroom die tot de rand gevuld is met torens van handgemaakte hoeden. Een van de projecten die deze week op de rol staan: een hoed waarvoor 150 handgemaakte zijden rozen nodig zijn, één voor elk jaar uit de ononderbroken geschiedenis van de Kentucky Derby. Elke roos wordt hier ter plaatse individueel gesneden en genaaid.

“We hebben tot nu toe 44 rozen gemaakt”, zegt Carol Sulla, directeur operations en verkoop van Christine A. Moore Millinery.

Er blijven dus ‘slechts’ 106 rozen over die genaaid moeten worden vóór de eerste zaterdag van mei.

Christine Moore is de vrouw achter veel van de meest begeerde hoeden van de Derby. Ze bouwde haar vroege carrière op door te werken aan Broadway-shows voordat ze haar eigen winkel opende en zich concentreerde op hoedenmakerij, het ambacht van het maken van hoeden. Moore was de eerste hoedenmaker voor de Kentucky Derby en ontving in 2022 de commissie van “Kentucky Colonel” van gouverneur Andy Beshear.

De beroemdheden die haar hoeden hebben gedragen staan ​​bovenaan de A-lijst – Katy Perry en Jennifer Lopez behoren tot haar talrijke klanten – en Moore’s hoeden zijn verschenen in shows als Gossip Girl, Nashville en The Carrie Diaries. Tijdens het Derby-hoedenseizoen, dat grofweg in januari begint, worden ruim 1.000 hoeden verzonden, allemaal hier in deze kleine studio ontworpen en vervaardigd.

En nu ben ik hier om mijn derbyhoed te vinden.Patty Ethington in 2009, met een Christine A. Moore-hoed die ooit in het Kentucky Derby Museum zou staan. (AP-foto / Patti Longmire)

Het is mogelijk dat de beroemdste hoed van Moore in 2009 een Kentucky Derby-opdracht was. Gedragen door Patty Ethington uit Shelbyville, Kentucky, was de rode hoed ontworpen om eruit te zien als een enorme bloem en kon er drie mensen onder de rand passen. Een foto van die dag ging viraal, en de rest is – bijna letterlijk – geschiedenis: de hoed belandde tien jaar lang in het Kentucky Derby Museum. Ethington staat nu bekend om haar levensgrote derbyhoeden. “Hoe groter, hoe beter”, zegt ze.

Dit jaar, ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de Derby, brak Ethington de grote rode hoed uit en brengt deze terug.

“De allereerste die Christine voor mij heeft gemaakt, is degene die ik dit jaar opnieuw maak”, vertelt Ethington. Zij en Moore werkten samen om de hoed aan te passen aan een nieuwe outfit zonder onomkeerbare veranderingen aan te brengen. “We stoppen zwart in de hoed, dus ik kan er net een beetje een andere flair aan toevoegen, maar ik kan hem nog steeds terugbrengen naar de originele rode hoed die in het museum stond.”

Voor Derby-bezoekers is het ‘dress-to-the-nines’-modespel net zo’n trekpleister als de race zelf – en het eren van de geschiedenis is een groot deel van hun berekeningen, vooral op het 150-jarig jubileum.

“Waarschijnlijk ben ik drie maanden geleden begonnen met het plannen van mijn outfit voor de Derby, en ik wist dat ik hulde wilde brengen aan de Derby”, zegt Priscilla Turner, een andere klant van Moore’s. “Ik wilde echt het kaliber evenaren waarvan ik weet dat andere mensen komen.”In de hoedenstudio van Christine Moore in New York staat een Singer-naaimachine.

Voor Moore betekent het voorbereiden van haar cliënten op ‘De meest opwindende twee minuten in de sport’ honderden uren nauwgezette planning en veeleisend werk.

Modevak is in feite net zo goed een spel van cijfers als paardenrennen.

Moore, de dochter van een ingenieur, had al vroeg affiniteit met wiskunde, maar werd op de middelbare school verliefd op het theater en behaalde een graad in kostuumontwerp en kunst aan de Kutztown State University.

Het kwam allemaal in beeld toen ze samenwerkte met een hoedenmaakster in het Walnut Street Theatre in Philadelphia. Misschien dankzij de technische genen van haar vader besefte Moore dat ze het brein had voor precisiemetingen, terwijl haar talent voor ontwerpen en beeldhouwen haar creativiteit aanwakkerde. In 1990 verhuisde ze naar New York City om te werken met de beroemde hoedenmaakster Rodney Gordon, wiens werk in talloze Broadway-shows verscheen.

Vier jaar later waagde Moore de sprong en opende haar winkel aan 34th Street. Ze had geen idee hoe haar bedrijf zou groeien, en ze zag zichzelf ook niet als een derbyhoedenmaker. Ze wist iets van paardenrennen, maar begreep de mode-connectie met de race pas in 2000, toen ze werd uitgenodigd om te spreken in een boetiek in Louisville. Ze pakte drie hoeden in voor de reis, zich totaal niet bewust van de aantrekkingskracht van de Derby-mode, en toen de aanwezigen ze kochten, wist ze dat ze haar plekje had gevonden.

Het schema van Moore staat nu vol met trunkshows en optredens bij andere races, waaronder de Arkansas Derby en de Florida Derby. Ze is oproepbaar in Louisville voor de Derby-week: ze maakt hoeden, ontmoet klanten en voert op het laatste moment noodaanpassingen uit.

Ondanks haar welverdiende prestige is Moore opzettelijk moeder-en-pop gebleven in haar bedrijfsmodel. Haar man, Blake Seidel, is haar zakenpartner, en Sulla werkt al acht jaar bij Moore. Sulla groeide op 15 minuten van het racecircuit van Belmont, maar wist weinig van paardenraces en kwam via het theater naar Moore. Ze werkte in rekwisieten en was op zoek naar iets stabielers dan het contract-tot-contractwerk dat Broadway biedt.

Veel van Moore’s ontwerpers hebben een vergelijkbare theaterachtergrond, waarbij Moore hen parttime werk en extra inkomsten aanbiedt om hen door hun anders rondreizende carrière te loodsen.Er zijn honderden hoeden, monsters en stoffen in de winkel.

Moore’s studio bevindt zich op de 10e verdieping van een gebouw aan de bruisende 34th Street van Manhattan, ingeklemd tussen een Foot Locker en een H&M en tegenover de etalages van de iconische Macy’s flagshipstore. Om daar te komen, ga ik een krappe lift op en ga een smalle gang in die ik alleen maar kan omschrijven als ‘greige’, via een TL-verlicht trappenhuis en uiteindelijk naar een bescheiden bruine deur met het bordje: ‘CHRISTINE A. MOORE Millinery.’

Als de deur opengaat, ben ik door het kijkglas gestapt. Ik word begroet door kleur van vloer tot plafond: strikken, randen, bloemen, linten, veren, zijde, gestreepte hoedendozen en vintage modeposters.

Een paar stappen door deze showroom loop ik de achterste werkkamer binnen waar de echte magie gebeurt: de kamer is niet groot en stil maar behoorlijk druk, met het gezoem van naaimachines en stoommachines. Acht mensen strijken, stomen, vormen, snijden, spelden en naaien met de hand hoeden en versieringen. Felgekleurde draadklossen sieren de muren en werkbladen. Boven een AC-unit hangt een bord met daarop tientallen linten in regenboogkleuren. Er is Tupperware gevuld met kleine glitterbolletjes, en een andere met wat lijkt op glazen knikkers. Ik kan niet anders dan denken dat een Taylor Swift-fan hier alles kan vinden wat hij nodig heeft voor een Eras Tour-concert.

Tussen de hoeden en de decoratie die aan de muren hangen, hangen vintage modeposters en gelamineerde instructiebladen:

Heeft het een voering?
Heeft het een kam nodig?
Krijgt het veren?
Krijgt het kralen/discobal/draad/versiering?
Controleren op malafide naalden en spelden?
Nog steeds niet zeker? Controleer altijd de specificatie, of vraag ernaar 🙂


Garen en stof van elke kleur in de winkel van Christine Moore aan 34th Avenue in New York.

Moore staat achter in de kamer en vormt een roze hoed, trekt hem naar beneden rond een hoofdvormig blok en past stoom toe om hem uit te rekken en te vormen. Ze trekt met een kracht waar ik bang voor ben, die alleen de meest ervaren handen met vertrouwen kunnen uitvoeren, waarbij ze bijna de stof tot onderwerping worstelen. (Toen ik er voor het eerst aankwam, was ik bang om de tentoongestelde hoeden zelfs maar aan te raken, bang dat een verdwaalde druk uren werk teniet zou doen. Sulla verzekert me: “Ga er gewoon voor. Ze zijn stevig.”)

“Het is niet hetzelfde als kleding naaien”, zegt Moore. “We weten nooit wat onze producten zullen zijn. De materialen voor de hoeden komen binnen en het is maar een klomp.’

Dit is de eerste stap: Stoom de stof en maak de hoed rond deze blokken. In de buurt vindt u een map vol instructies voor het maken van niet-aangepaste regels die in de winkels en online terechtkomen. De stapsgewijze handleiding lijkt bedoeld om geen ruimte voor fouten te laten, zodat de originele ontwerpen trouw blijven aan de ontwerper.

“Het is echt kunst”, zegt Moore. “Er zijn veel hoedenmakers waar je naar kijkt en het zijn fabrikanten, die deze stukken maken, maar zonder een echte vaste lijn.” Ze beweert dat er ‘slechts een paar’ hoedenontwerpers in de Verenigde Staten en Europa zijn die een onderscheidende uitstraling hebben ‘zoals Oscar de la Renta dat zou hebben’.

Bovenal is Moore allergisch voor pastiche.

“Soms geven mensen ons onderzoek van een andere ontwerper, wat ik haat”, zegt Moore. “Ik geef de voorkeur aan een blanco lei. Elke ontwerper heeft er een hekel aan als hij het onderzoek van iemand anders krijgt. Ik kijk ernaar, maar ik kijk er nooit meer naar. Ik wil niet dat het werk van iemand anders in mijn hoofd blijft hangen. Als creatieve geest loopt het vast en kom je er steeds weer in terug.”

Haar visitekaartje, en wat zoveel Kentucky Derby-bezoekers naar haar deur heeft getrokken, is haar op maat gemaakte, soms nauwgezette, handgemaakte ontwerp.

“Naast het zeggen van ‘ja, we kunnen het’, omdat al deze theatermensen zijn opgeleid om te doen wat ze moeten doen, zijn we begonnen met het maken van onze eigen versieringen”, zegt Moore. “Ik koop het niet in de winkel. Ik maak de bloemen met de hand.”

Moore staat bekend om de stoffen bloemen die ze maakt, of het nu gaat om 150 rozen ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van Derby of om een ​​enkel delicaat viooltje dat is gemaakt als spiegel voor een paar oorbellen. Binnen een paar weken heeft ze de visie van een klant klaar en verzonden.

“Ze verzendt ze in de mooiste dozen”, vertelt Turner. “Zwart-wit boxing met haar label, zorgvuldig verpakt.”Christine A. Moore (l) helpt onze schrijfster Hannah Vanbiber (r) een derbyhoed te vinden.

Terug naar de maartochtend in de studio. Ik kies mijn hoed.

Eenmaal geselecteerd, zal de hoed met Moore’s entourage meereizen naar Louisville, waar ik hem zal ophalen zodra ik aankom, enkele dagen later dan zij. Dit is een werkproject, dus in sommige opzichten benader ik mijn keuze eerst met een hardnekkige poging tot praktische haalbaarheid. Ik vertel Moore dat ik een hoed nodig heb waarin ik ‘rond kan rennen, interviews kan doen en me geen zorgen hoef te maken dat ik mensen in het gezicht sla’.

Ze zegt dat ik me daar nog geen zorgen over hoef te maken; laten we beginnen met wat ik leuk vind. “Loop rond en haal alles eruit wat je opvalt.” Ik moet eraan denken hoe het was om een ​​trouwjurk uit te zoeken, wat voor mij gepaard ging met besluiteloosheid en angst. Als je door een showroom loopt en probeert je weg te vinden naar iets dat voelt als ‘jij’, vereist een mix van vooruitziendheid en een soort alchemie van het moment.

Maar Moore weet wat ze doet. Tegen de tijd dat ik klaar ben met mijn rondje door de showroom, heb ik minstens zeven hoeden. Moore helpt me bij het passen, schuift een lus over mijn haar en past het topje aan als een hoofdband, terwijl ik ondertussen naar mijn jurk en schoenen vraag en mijn visie voor de outfit uitteken. Ze vertelt me ​​over kleuren en vormen.

We beperken het tot een parmantige roze ‘Ashlina’-fascinator, gemaakt van met de hand gebeeldhouwd toyo-stro van patroonpapier, afgezet met een handgesneden en genaaide zijden bloembladbloem en kralencentra. Het magische moment voor mij was toen Moore naar voren stapte en hem zachtjes naar mijn wenkbrauwlijn trok – lager dan ik ooit had gedacht dat een hoed zou moeten gaan! – en plotseling knalde alles.

Dit was hem.

Voor Moore hoort dat magische moment bij het dagelijkse werk. “Christine kan heel goed naar iemand kijken, en binnen tien minuten heeft ze hun persoonlijkheid, en ze weet wat je niet alleen mooi zal staan, maar ook bij je zal passen”, zegt Sulla.

In de woorden van Ethington: “Ik weet dat Christine de hoed speciaal kan maken. Ze zal zeggen: ‘Je moet me vertrouwen.’ En ik doe.”

Het doel, zo vertelt Moore, is altijd om iets unieks te creëren.

“Je maakt deel uit van het kunstwerk; je bent het kunstwerk aan het afmaken”, zegt Moore. “De hoed wordt een deel van jou.”

ga dieper

GA DIEPER

Verhalen uit de kerkhofverschuiving in Kentucky Derby: van Lewis & Clark tot het bijna einde van de race

Dana O’Neil heeft aan dit verhaal bijgedragen.

(Foto’s door Nando Di Fino en Hannah Vanbiber tenzij anders vermeld)