Connect with us

Sports

Gevaarlijke spelletjes: wat is de toekomst voor Mike Brown, Vivek Ranadivé en de Sacramento Kings

blogaid.org

Published

on

The Athletic

NEW ORLEANS – Vers van een verlossende sloop van de favoriete Golden State Warriors in een win-or-go-home-wedstrijd – waarbij het seizoen van een rivaal net zo bot werd beëindigd als hen een jaar eerder in hetzelfde gebouw was aangedaan – sloegen de Sacramento Kings over vorige week naar New Orleans met een niveau van groeiend vertrouwen.

Er was vanuit de organisatie de overtuiging dat ze dat wel konden zou moeten versloeg de Pelicans, die zonder de geblesseerde Zion Williamson speelden. En als de eerste missie was volbracht, hadden ze genoeg talent om op zijn minst de Oklahoma City Thunder te bedreigen in de eerste ronde van de NBA-play-offs. Ze hadden een winnende basis gelegd (94-70) in de twee jaar van coach Mike Brown, waarmee ze een gênante 16-jarige play-offdroogte doorbraken, die destijds de langste was in de Noord-Amerikaanse professionele sporten.

Maar die goede sfeer werd in New Orleans snel gedoofd in een nieuwe verliezer-naar-huis-wedstrijd. Kings-controlerende eigenaar Vivek Ranadivé keek stoïcijns toe vanaf een stoel aan de rechterzijde naast de teambank terwijl het seizoen vervaagde. Toen het voorbij was, liep hij onmiddellijk de tunnel in en via het laadperron rechtstreeks de arena uit, sjokkend naar een buitenseizoen vol delicate beslissingen.

Een uur later, toen spelers en coaches zich realiseerden dat ze de play-offs niet hadden gehaald, werd aan een veteraan gevraagd: ontwikkelt zich ondanks de tastbare stap terug op zijn minst een niveau van stabiliteit?

‘Ja,’ zei de veteraan. “Want we gaan onze frontoffice niet loslaten en we gaan onze technische staf niet ontslaan. In Sacramento is dat een behoorlijk groot probleem.

Brown tekende in de zomer van 2022 een contract voor vier jaar. Maar het vierde seizoen is volgens ligabronnen een wederzijdse optie. Dus voor praktische doeleinden is volgend seizoen het laatste gegarandeerde jaar voor zijn huidige contract.

Dat is typisch verlengingstijd in de coachingwereld. Brown verlangt naar een engagement voor de langere termijn tegen zijn marktconforme tarief, volgens bronnen in de competitie, en brengt een substantieel oeuvre op tafel. De Kings zijn sinds zijn komst in legitimiteit gegroeid, zowel als basketbal- als zakelijke entiteit. Maar er wachten genuanceerde onderhandelingen.

Succes heeft een prijskaartje. Steve Kerr ($17,5 miljoen per jaar), Gregg Popovich ($16 miljoen) en Monty Williams ($13 miljoen) hebben de coachingmarkt gereset sinds Brown zijn deal tekende. Hij zou Kerr- of Popovich-geld niet eisen, maar het is redelijk om aan te nemen, gezien de reputatie en het cv, dat het bod jaarlijks een dubbelcijferig miljoen zou moeten bereiken.

Zal Ranadivé Brown belonen voor de vooruitgang die is geboekt, waarbij hij zich zal concentreren op het grotere plaatje en de behoefte aan het soort coachingstabiliteit dat de Kings zo lang heeft ontgaan? Of zou hij kunnen aarzelen om de hogere marktwaarde te betalen, nu de afwezigheid van de play-offs dit seizoen hem reden geeft om te pauzeren?

Teambronnen zeggen dat er tot nu toe een afwachtende houding is geweest vanuit de eigendomskant, met het gevoel van mensen rond de franchise dat bijzondere resultaten – de enorme overwinning op de Warriors, het pijnlijke verlies voor de Pelicans – zwaar zouden kunnen wegen. zwaar in de toekomstige besluitvorming.

Dat is een gevaarlijk spel om te spelen. Ranadivé heeft Brown nog niet benaderd met een verlengingsaanbod. Beide partijen weten al maanden dat deze discussie nadert, maar de uitkomst ervan zal de toon zetten voor het komende Kings-seizoen. Zonder oplossing bestaat de kans dat het een afleiding wordt.


De Kings gingen met 15-8 tegen zes van de acht playoff-teams van de Western Conference dit seizoen. Ze versloegen de Lakers in vier ontmoetingen, eindigden met 3-1 tegen de Denver Nuggets, 2-1 tegen de Minnesota Timberwolves en 2-2 tegen de Oklahoma City Thunder, LA Clippers en Phoenix Suns. Ze hebben reden om te geloven dat ze kunnen concurreren met de top van de conferentie.

“Ik heb het gevoel dat we beter zijn geworden”, zei Domantas Sabonis. “Sommige wedstrijden konden we gewoon niet afmaken. We hebben er een paar laten vallen, het Westen is moeilijker. We hebben onszelf in een slechte situatie gebracht.”

Er kwamen twee problemen naar voren: ze konden de lengte en het schieten van de Pelikanen niet oplossen. New Orleans ging met 6-0 tegen hen, een lastig duel waarbij ze voortdurend op het verkeerde moment omkwamen. Dan is er nog het meest slopende probleem. De Kings kwamen te vaak niet opdagen op het verkeerde moment. Hier is een lijst met niet-playoff-teams die hen hebben verslagen: Charlotte Hornets, Detroit Pistons, Houston Rockets, Portland Trail Blazers en Washington Wizards. De Rockets doen dit driemaal. De Kings wonnen slechts twee wedstrijden minder dan het seizoen ervoor (48 tegen 46), maar zakten nog steeds van de derde naar de negende plaats in het drukke klassement van de Western Conference, waardoor ze uiteindelijk niet in de play-offs slaagden.

“Het is gemakkelijk om je te concentreren op de afgelopen twee weken”, zei Harrison Barnes, verwijzend naar een periode waarin de Kings met 3-6 wonnen. “Mensen zeggen: ‘Oh, kijk naar de wedstrijden in Dallas, de back-to-back tegen de Pelicans en Suns.'”

Die verliezen kwamen nadat de belangrijkste spelers Malik Monk en Kevin Huerter seizoenseindeblessures hadden opgelopen, waardoor de Kings van het vijfde of zesde reekshoofd (waar ze het grootste deel van het seizoen zaten) naar het negende reekshoofd stootten.

“Maar ik denk dat er vroeg in het seizoen veel wedstrijden zijn (de schuld)”, zei Barnes. “We hadden wedstrijden waarbij we niet kwamen opdagen, wedstrijden waarbij we niet de juiste aanpak hadden. Stapel die op en je kijkt naar waar het eindigt: als we nog drie of vier overwinningen hadden gehad, nog vijf overwinningen, waar zouden we dan zijn?

Nog vier overwinningen zouden het vijfde reekshoofd en Game 1 van een playoff-serie hebben betekend na een week rust.

“Voor mij denk ik dat daar een stap moet worden gezet”, zei Barnes. “Kijk naar de zes teams die in de play-offs zaten (vóór het Play-In-toernooi). Die teams hebben goed zaken gedaan tegen de teams die onder de .500 zaten. Dat was de stap die we dit jaar niet hebben gezet.”


Mike Brown and the Kings zakten dit seizoen van de derde naar de negende plaats in het Westen. (Sergio Estrada / USA Today)

Het hoeft niemand te verbazen dat een stap achteruit niet goed werd ontvangen door Ranadivé – of door een van de koningen trouwens. Hij kocht het team in 2013 en schuifelde door zes coaches voor Brown, waarbij hij blijk gaf van een impulsieve inslag die de hele tijd onder de loep werd genomen. Maar het tij was enigszins gekeerd en zijn ooit aan flarden gescheurde reputatie was hersteld in NBA-kringen. De terugkeer in de play-offs van vorig seizoen was een zalig moment voor hem en zijn organisatie. Om hier te komen, heeft hij een aantal cruciale medewerkers aangenomen die van cruciaal belang zijn voor het recente succes.

Monte McNair, de oude directeur van Houston Rockets, kreeg in september 2020 zijn eerste baan als algemeen manager, ter vervanging van Vlade Divac na zijn tumultueuze vertrek. McNair bouwde een respectabel frontoffice en leidde tot de heropleving van de koningen. Hij stelde Tyrese Haliburton en Keegan Murray op, draaide Haliburton om voor Sabonis en bouwde rond het trio De’Aaron Fox, Sabonis en Murray.

Brown werd in mei 2022 aangenomen, geplukt uit een Warriors-organisatie die Ranadivé zo goed kent, nadat hij daar een tijd als minderheidseigenaar had doorgebracht. Brown was de eerste unanieme NBA Coach van het Jaar in zijn eerste seizoen bij de franchise. Gezien tegen de achtergrond van de treurige geschiedenis van de Kings, is deze combinatie van frontoffice en coach een onbetwistbare hit geweest.

Maar hoewel teambronnen zeggen dat Brown zeker zal terugkeren voor volgend seizoen, loopt het gesprek over zijn waarde na het seizoen 2024-2025 het risico ingewikkeld en mogelijk ongemakkelijk te worden als Ranadivé niet bereid is te herinvesteren in dit partnerschap.

Het gaat over zowel basketbal En bedrijf. Brown heeft niet alleen een winnend programma geleid in zijn tijd in Sacramento, maar ook het vermogen van het team om het hele seizoen relevant te blijven is een game-changer geweest op financieel vlak als het gaat om het betrokken houden van fans.

Dat is een hele verandering ten opzichte van de tijd van de Koningen van weleer, toen zelfs hun meest fervente loyalisten hun interesse zouden verliezen zodra het team tijdens de tweede seizoenshelft in het klassement zakte. Als het gaat om de manier waarop de koningen binnen de competitie- en agentenwereld worden bekeken, is de optiek enorm verbeterd sinds de komst van Brown. En hoewel de aanval van de Kings, die twee seizoenen geleden de beste in de competitie was, achteruitging, ziet Brown een belofte voor de lange termijn in het feit dat de verdediging – wat al lang een probleem is in Sacramento – verbeterde van de 24e in zijn eerste seizoen naar de 14e in zijn tweede. Volgens de kant van Brown is de lijst met redenen die een nieuwe marktwaardeovereenkomst rechtvaardigen lang.

Voor Ranadivé is er echter zeker frustratie over het feit dat de Dr. Jekyll-en-Mr. De Hyde-manieren van dit Kings-team kostten het uiteindelijk een uitnodiging voor het postseason-feest. De ontmoeting van de geesten zal, als die er is, ergens daar tussenin moeten plaatsvinden.


Ongeveer een uur voor het einde van het seizoen op vrijdagavond in New Orleans poseerden Ranadivé en zijn dochter Anjali voor een foto op het veld. Ze hielden de achterkant van het spijkerjack omhoog dat Anjali tijdens de wedstrijd droeg en plaatste het op Instagram. Er waren de naam en het nummer van Monk op gespoten.

Luka Dončić viel op 29 maart op de rechterknie van Monk. Hij verstuikte zijn MCL. Monk kon niet terugkomen en ontnam de koningen hun op twee na meest productieve speler tijdens de lange run, wat een onbeantwoordbaar ‘wat als?’ genereerde. over het play-offplafond van dit team.

Nu is er nog een: wat als Monk deze zomer vertrekt? In een interview met De Atletiek Begin maart sprak Monk de wens uit om terug te keren. Eigenaar, management, coaches en teamgenoten willen hem allemaal terug.

Maar de Kings zitten in een financiële crisis. CBA-regels beperken wat ze Monk kunnen geven. Het verwachte maximale startsalaris dat ze kunnen bieden is $17,4 miljoen, wat zich vertaalt in een vierjarig, maximaal $77,9 miljoen langetermijnaanbod als dit wordt verlengd met maximaal toegestane loonsverhogingen.

Er bestaat angst dat een team met voldoende capruimte, die deze beperkingen kent, zal invallen met een soortgelijk langetermijnbod van $ 100 miljoen, dat voor Monk te lucratief zou kunnen zijn om te weigeren. Hij is 26 en was een paar jaar geleden bijna uit de competitie.

‘Geld praat,’ zei Fox. “Je kunt dit spel niet eeuwig blijven spelen. We hebben zo’n korte periode om basketbal te spelen. Niet iedereen zal (LeBron James) of (Chris Paul) 19, 20 jaar spelen. Je moet betaald kunnen worden wanneer je maar kunt. Dat is wat Vince Carter mij vertelde. Hij speelde 21, 22 jaar. Ik zou Malik graag terug willen hebben, maar ik weet niet wat de toekomst brengt.”

Als Monk vertrekt, kunnen de koningen al dat geld niet gebruiken voor vrije wil. Ze zullen beperkt zijn tot de uitzondering op het middenniveau, geprojecteerd op $ 12,9 miljoen. Er zouden in dat bereik enkele rotatiespelers beschikbaar moeten zijn, maar de grotere vraag is of dit team een ​​substantieel stuk nodig heeft, iemand naast Fox en Sabonis in de pikorde.

Dat zou via handel moeten gebeuren. Omdat ze de play-offs misten, behielden de Kings hun keuze in de eerste ronde in de draft van juni. Het zal de 13e of 14e zijn. Ze zijn volgend seizoen nog steeds een beschermde keuze in de top 12 verschuldigd aan Atlanta voor de Huerter-deal.

Maar de voorraadkast is nog steeds behoorlijk gevuld en ze hebben genoeg middelgrote contracten om deals te vergemakkelijken. Barnes verdient volgend seizoen $18 miljoen. Huerter verdient $16,8 miljoen. Trey Lyles verdient $8 miljoen.

De frontoffice van Kings beschermde Murray tijdens handelsbesprekingen voor Pascal Siakam en anderen tegen de handelsdeadline. Het is moeilijk voor te stellen dat dit verandert. Maar McNair, in een interview met De Atletiek Afgelopen zomer gaf hij wel aan dat er een tijd zou zijn om snel vooruit te gaan als de kans zich voordoet: “Ik denk dat we ons op een plek bevinden waar we, als er agressief gespeeld wordt, een van de teams zullen zijn die kunnen kloppen op die deur.”


Dat is het probleem voor deze koningen. Ze zitten voorlopig vast op de drempel van iets bijzonders.

Ze hebben fundamentele spelers als Fox en Sabonis, wier aanwezigheid hun collectieve vloer verhoogt, maar die het soort dynamisch talent (zelfs potentieel aan de top) en diepgang missen dat hen tot echte strijd zou kunnen verheffen. Afgelopen zomer voegden ze daar Sasha Vezenkov en Chris Duarte aan toe, maar geen van beiden kon de reguliere rotatie kraken.

Ze gaan de zomer in met roosterflexibiliteit die tot echte verbeteringen zou kunnen leiden, maar met meer dan genoeg onzekerheid op dat front om enige angst op te wekken. Beschikken zij over het soort organisatorische continuïteit dat in tijden als deze zo belangrijk is? Dat deel valt nog te bezien.

“Er is nog iets waar we op kunnen bouwen”, zei Fox tegen verslaggevers na het verlies tegen de Pelicans. “Het Westen wordt er niet makkelijker op. Het is een teleurstelling dat ik niet in de play-offs zit. Maar het is iets om op voort te bouwen… Er is duidelijk veel meer stabiliteit dan in het verleden. Maar als team moeten we beter worden. Je weet nooit wat er kan gebeuren.”

(Illustratie: Dan Goldfarb / De Atletiek; foto met dank aan Rocky Widnern, Kelsey Grant, Jed Jacobsohn /NBAE / Getty Images)