Connect with us

Lifestyle

Wat veroorzaakt een asachtige huid? Hoe droogheid te behandelen en te voorkomen

Avatar

Published

on

Wat veroorzaakt een asachtige huid?  Hoe droogheid te behandelen en te voorkomen

Een asachtige huid overkomt de besten van ons. Volgens onderzoek treft een droge, schilferige huid met een grijze of witte tint ongeveer een derde van de wereldbevolking, ongeacht leeftijd, huidtype of huidskleur. Wetenschappelijke rapporten. Laten we eerlijk zijn: het kan een vervelende klus zijn om elke centimeter van het grootste orgaan van ons lichaam voldoende gehydrateerd en glad te houden. We hebben allemaal wel eens een merkbaar droge huid, maar dat maakt een grauwe huid niet minder vervelend en ongemakkelijk.

Gelukkig hoeft je huid niet voor altijd asachtig te zijn, en kun je met een paar routinematige aanpassingen net zo glanzend en soepel zijn als een beboterd broodje. Om te helpen spraken we met gecertificeerde dermatologen Nada ElbulukMD; Hoop Mitchell, MD; En DiAnne Davis, MD; voor de meest efficiënte manieren om een ​​grauwe huid te herstellen, maar ook wat een grauwe huid precies is, wat de oorzaak ervan is en hoe je dit kunt voorkomen.

Experts in dit artikel:

  • Nada Elbuluk, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog gevestigd in Los Angeles, CA
  • Hoop MitchellMD, een board-gecertificeerde dermatoloog gevestigd in Perrysburg, OH
  • DiAnne DavisMD, een board-gecertificeerde dermatoloog gevestigd in Southlake, TX

Wat is een asachtige huid?

Asachtige huid is een informele term voor een ruwe, droge huid die gepaard gaat met een schilferig, lichter gekleurd uiterlijk dat lijntjes en schilfers benadrukt. Medisch gezien staat het bekend als xerosis, wat slechts de wetenschappelijke term is voor een droge huid, zegt dr. Davis. Een asachtige huid voelt meestal strak, gebarsten en jeukend aan. Meestal te vinden op het gezicht, de handen of de benen, ontstaat een asachtige huid wanneer dode huidcellen zich ophopen op het oppervlak, wat leidt tot een mat uiterlijk zonder enige natuurlijke glans. “Als u merkt dat uw huid er dof, dof of grijsachtig uitziet, heeft u mogelijk een asachtige huid”, zegt Dr. Mitchell.

Studies hebben gevonden2 die asachtige huid tast alleen de oppervlakkige huidlagen aan, wat betekent dat uw huid dat ook kan Look droog aan de oppervlakte, maar het is niet noodzakelijkerwijs uitgedroogd en beschadigd aan de onderkant. Een grauwe huid kan echter een symptoom zijn van een disfunctie van de huidbarrière of zelfs van een onderliggende gezondheidstoestand eczeemdiabetes of psoriasis. Als u niet zeker weet of u te maken heeft met een grauwe huid of als uw huid er asgrauw blijft uitzien ondanks tweemaal daags hydrateren en exfoliëren, vraag dan advies aan een gecertificeerde dermatoloog, zegt Dr. Davis.

Wat veroorzaakt een asachtige huid?

Over het algemeen wordt een asachtige huid veroorzaakt door een gebrek aan vocht en natuurlijke oliën op het huidoppervlak, zegt dr. Mitchell. Die droogheid is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van een of meer van de volgende hygiëne- en levensstijlfactoren, zoals:

Foto: Stocksy/Haus Klaus

Asachtige huidoorzaak #1: Niet voldoende hydraterend

Dr. Davis en Dr. Elbuluk merken allebei op dat het niet goed hydrateren van uw huid – of helemaal niet hydrateren – kan leiden tot een asgrauwe huid. Een algemene hydratatieregel die Dr. Elbuluk deelt, is dat hoe droger uw huid is, hoe dikker uw vochtinbrengende crème zou moeten zijn, dus pure, lichtgewicht bodylotions zijn misschien gewoon niet rijk genoeg voor uw zorgen over een droge huid. Lotions hebben meestal een hoger watergehalte dan dikkere, romigere formules, maar ze zijn niet zo occlusief als crèmes of balsems, dus ze houden ook niet de hydratatie vast.

Dikkere, romigere vochtinbrengende crèmes voor het lichaam, zoals body butters, zijn doorgaans verrijkt met meer verzachtende middelen die een vochtaantrekkende en hydratatie-sluitende laag bovenop de huid vormen om deze te helpen herstellen. Sommige ingrediënten die onze experts aanraden te zoeken zijn lipiden, oliën, vaseline, sheaboter en hyaluronzuur.

Een asachtige huidoorzaak #2: je doucheroutine

Als je last hebt van een aanhoudend grauwe huid, douche je misschien te vaak, wat vooral problematisch kan zijn als je ook graag de verwarming hoger zet. Lange, warme douches kunnen de droogheid en schilfering verergeren, aldus alle dermatologen die we hebben geïnterviewd. Agressieve zepen en sommige schuimende lichaamswasproducten kunnen ook ‘de natuurlijke oliën van de huid ontdoen’, zegt dr. Elbuluk, wat na verloop van tijd tot een aangetaste huidbarrière leidt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dat moet doen nooit geniet van een lange, warme douche (we weten dat dit wonderen doet, vooral na een stressvolle dag), maar te vaak douchen kan zeker bijdragen aan een droge huid, vooral als je daarna niet goed hydrateert.

Asachtige huidoorzaak #3: agressieve invloeden van het milieu

Koud weer en overmatige blootstelling aan de zon kunnen ook het vochtgehalte van je huid aantasten, wat resulteert in een asgrauwe huid, zegt Dr. Mitchell. Omgevingen met een lage luchtvochtigheid en kunstmatig verwarmde kamers kunnen ook tot zichtbare droogheid leiden. Daarom is de huid tijdens de wintermaanden vaak erger.

Asachtige huidoorzaak #4: Eerdere huidaandoeningen

Een voorgeschiedenis van bepaalde huidaandoeningen, zoals psoriasis, keratosis pilaris (ook wel ‘kippenhuid’ genoemd), atopische dermatitis (een veel voorkomende vorm van eczeem) en ichthyose (een groep schilferige huidziekten) kan de barrièrefunctie van de huid verstoren, wat bijdraagt ​​aan een grauwe huid. Voor een officiële diagnose moet u naar een dermatoloog, maar doorgaans gaat het bij deze huidaandoeningen om meer dan alleen maar een schrale huid (denk aan bultjes, schilfers, jeuk, irritatie, ontsteking, enz.).

Hoe een asachtige huid te herstellen

Om een ​​asgrauwe huid te herstellen, is een focus op hydratatie en exfoliatie cruciaal, zegt Dr. Mitchell. Over het algemeen is de beste manier om van een grauwe huid af te komen, samen te werken met uw dermatoloog voor een gerichte aanpak, maar in de tussentijd kunt u het volgende proberen:

Verander uw douchegewoonten

Probeer het aantal douches dat u neemt te verminderen en de tijd die u besteedt aan het opschuimen. Zorg ervoor dat de temperatuur lauw is en zoek naar een vochtinbrengende body wash die vrij is van strippende sulfaten. Als je liever opschuimt met een stuk zeep, kies dan voor een crème-gebaseerde, sulfaatvrije formule. Nogmaals, we houden van een goede stomende douche, maar niet elke douche hoeft gloeiend heet te zijn.

Foto: Stocksy/Viktor Solomin
Foto: Stocksy/ Marc Tran

Rijkelijk hydrateren

Binnen de eerste drie minuten nadat je uit de douche komt en je hebt afgedroogd, heeft Dr. Davis een taak voor je: smeer royaal vochtinbrengende producten (denk aan: lichaamsbalsems, lichaamsoliën, bodylotion) die rijk zijn aan verzachtende en bevochtigende middelen op je vochtige huid. . Dit helpt de hydratatie vast te houden en het transepidermale waterverlies, of TEWL, te voorkomen dat tot een asgrauwe huid leidt.

Als het gaat om het zoeken naar specifieke ingrediënten in uw vochtinbrengende crèmes, raadt Dr. Mitchell vochtbindende glycerine en hyaluronzuur aan, die water uit de lucht in uw huid trekken om te helpen bij langdurige hydratatie. Een studie uit 2023 gepubliceerd in de Journal of Drugs in Dermatologie ontdekte ook dat reinigingsmiddelen en vochtinbrengende crèmes die ceramiden bevatten, gunstig zijn voor het herstellen en behouden van de huidbarrièrefunctie bij mensen die last hebben van xerose.

Exfolieer met zorg

Door één of twee keer per week een zachte exfoliatie in uw huidverzorgingsroutine op te nemen, kunt u de asachtige huid herstellen en een gezonde glans achterlaten, zegt Dr. Mitchell. “Een milde scrub of chemische exfoliant kan dode huidcellen helpen verwijderen, waardoor een gladdere, helderder uitziende huid zichtbaar wordt”, voegt ze eraan toe.

Chemische exfolianten zoals AHA’s (alfahydroxyzuren, zoals glycolzuur, melkzuur en amandelzuur) helpen de asachtige huid te doen herleven vanwege hun keratolytische aard, wat betekent dat ze de dode huidcellen kunnen afbreken die zich ophopen op het huidoppervlak en die bijdragen aan glans.

Zet een luchtbevochtiger op

Luchtbevochtigers kunnen de asachtige huid helpen herstellen, vooral tijdens de winter, zegt Dr. Davis. Ze houden je huid vochtig, vooral als de hitte in je huis de neiging heeft je huid uit te drogen. “Overweeg ook om in droge omgevingen een luchtbevochtiger te gebruiken om de hydratatie van de huid op peil te houden”, voegt Dr. Mitchell toe.

Foto: Stocksy/Martí Sans

Hoe u een grauwe huid kunt voorkomen

Tenzij u te maken heeft met eerdere huidaandoeningen, zou u de asachtige huid moeten kunnen verzachten met het volgende:

Zorg voor een consistente huidverzorgingsroutine

“Het dagelijks gehydrateerd en gehydrateerd houden van de huid is een van de beste manieren om te voorkomen dat een asachtige huid ontstaat”, zegt Dr. Davis. Weet u niet zeker waar u moet beginnen? Dr. Mitchell stelt voor om te reinigen met een zachte, vochtinbrengende lichaamswas om te voorkomen dat de natuurlijke oliën van je huid worden verwijderd. Gebruik daarna een rijke vochtinbrengende crème boordevol hyaluronzuur of sheaboter om vocht vast te houden en uitdroging op afstand te houden. Regelmatig een of twee keer per week scrubben met een zachte AHA-scrub helpt ook dode huidcellen te verwijderen, de celvernieuwing te bevorderen en je huid ultraglad te houden, voegt ze eraan toe.

Laad SPF op

Natuurlijk raden board-gecertificeerde dermatologen aan om elke dag zonnebrandcrème te dragen, ongeacht wat uw huid doormaakt. SPF is echter vooral nuttig om een ​​asachtige huid te voorkomen, omdat het de huid beschermt tegen omgevingsinvloeden die een asachtige huid kunnen veroorzaken, met name blootstelling aan de zon, zegt Dr. Mitchell.

Laat regelmatig uw huid controleren

De dermatologen benadrukken ook het belang van regelmatige huidcontroles en het inwinnen van professioneel advies van een gecertificeerde dermatoloog als u enige verandering in het uiterlijk of de textuur van uw huid opmerkt. “Hoewel een droge en grauwe huid vaak onder controle kan worden gehouden met de juiste huidverzorging, kunnen bepaalde huidaandoeningen of onderliggende gezondheidsproblemen medische aandacht vereisen”, legt Dr. Mitchell uit. Uw dermatoloog kan u ook behandelingsopties bieden die het beste passen bij uw individuele huidproblemen en u helpen een gezondere, meer gehydrateerde huid te krijgen, voegt ze eraan toe.

Laatste afhaalmaaltijd

De tijd nemen om erachter te komen wat de asachtige huid precies veroorzaakt, is de sleutel tot het herstel ervan en het voorkomen van toekomstige schilferige huid. Het regelmatig wegpoetsen van de dode huid, het vermijden van superhete douches die vocht uit je huid zuigen, en ervoor zorgen dat je hydrateert met de juiste ingrediënten is de basistrifecta voor het wegwerken van een asgrauwe huid. Met deze vochtvasthoudende aanpassingen aan uw lichaams- en huidverzorgingsroutines voelt uw huid in een mum van tijd aan als boter.

Heldenillustratie door Janet Mac


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, recente, robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen tijdens uw welzijnsreis.

  1. Murphy, Barry, et al. “Verandering van barrière-eigenschappen, stratum corneum-ceramiden en microbioomsamenstelling als reactie op het aanbrengen van lotion op een cosmetische droge huid.” Wetenschappelijke rapportenUS National Library of Medicine, 26 maart 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8957616/.

  2. Fillit, Howard, et al. Brocklehurst’s leerboek voor geriatrische geneeskunde en gerontologie. Philadelphia, PA, Elsevier, 2017.‌

  3. “Een internationale evaluatie van een ceramide-bevattende hydraterende reiniger en vochtinbrengende crème voor de verbetering van aan diabetes mellitus gerelateerde xerose.” JDDonline – Journal of Drugs in Dermatologie, jddonline.com/articles/an-international-evaluation-of-a-ceramide-bevattende-hydraterende-reiniger-en-vochtinbrengende-crème-voor-de-verbetering-van-diabetes-mellitus-gerelateerde-xerose-S1545961623P0065X. Betreden op 30 april 2024.

  4. Berardesca, E., et al. “Alfahydroxyzuren moduleren de barrièrefunctie van het stratum corneum.” Het British Journal of Dermatologie, vol. 137, nee. 6, 1 december 1997, blz. 934-938, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9470910/. ‌